Wie zijn wij en hoe is NEDON ontstaan?

Nedon is ontstaan in een periode dat er in de markt veel zwamverhalen de ronde deden. Kennisinstituut NEDON werd gekscherend wel eens gezegd, en daar zijn wij ook nu nog steeds trots op!

Ontstaan

De oprichter: Chris Noordberger

Chris Noordberger die al sinds de jaren 70 in de bouw en in de schimmels en vocht bestrijding werkzaam was en o.a. in laboratoria, product leveranciers en bestrijdingsbedrijven werkzaam was besloot in 1994 voor zichzelf te beginnen. Altijd op de praatstoel en altijd kennis delen dat was Chris. Daarmee werd Nedon geboren, waar we altijd aangaven de naam NEDON staat voor niet erg degelijk over nagedacht (maar dat hij er over nagedacht had was voor het gezin wel erg duidelijk). Elke keer als die vraag kwam, was dit hetzelfde antwoord. Ach jij altijd met je zwamverhalen werd dan gezegd.

Aan de keukentafel altijd verhalen over zwam (zwamverhalen) en de mooiste schimmels en latijnse namen werden dan om onze oren geslingerd. Omdat dit altijd vanzelfsprekend was, ging de oudste zoon vaak even mee op “onderzoek” uit. Ook in de jaren voordat NEDON werd gestart waren de zwamverhalen al altijd deel van elk gesprek.

De eerste onderzoeken waren in Groningen, en ook bij de eerste onderzoeken ging ik dan al vaak mee (in de vrije tijd)

Kennis overbrengen dat lukte Chris goed, en toen op een gegeven moment Chris in gesprek was met een makelaar, en ik aangaf dat er sprake was van activiteit van de kleine houtworm zei de makelaar; Ja dat kan ik ook wel zien, maar wat is de latijnse naam dan? En dat ik zonder nadenken riep ja de Anobium punctatum had u nog meer vragen? Zo wist ik dat als je kennis hebt, je die moet delen. Als je niks verteld dan kun je ook niks over brengen, dus ja we zwammen wat af. Na een periode van alleen inspecteren kwam ik bij mijn vader Chris in loondienst, ik had toen reeds enkele jaren bij bedrijven en een 5 jaar bij zwambestrijdingsfirma gewerkt. Toen waren we met ons drieën Chris Harry en Willy, en deze laatste werkt ook nu nog voor Nedon.

Administratief medewerkster en alles kunner dat is Willy

Willy wil het niet horen natuurlijk, maar is wel (ook in ons bedrijf) de spil in het bedrijf. Ook Willy is getrouwd en heeft twee kinderen. Iedereen kent wel zo’n Willy, denk je aan dit, ik regel dat even voor je en vergeet je dat niet, zo’n type. We kunnen dan ook niet zonder Willy. Vragen? Stel ze aan Willy en je weet het zo!

Wie ben ik?

Ik ben Harry getrouwd met mijn lieve vrouw en wij hebben twee kinderen. Ik doe in mijn vrije tijd een beetje aan vechtsport en geef daar ook les bij. Naast mijn werk is vechtsport één van de mooiste hobby’s. Dezelfde vakidioot als Chris altijd was, (door een opdrachtgever ingefluisterd) je hebt hem dan ook graag over (en onder) de vloer was het lachende antwoord. Ik voer inmiddels 25 jaar de inspecties uit, en er is eigenlijk geen probleem hetzelfde, en dat maakt het vak dan ook zo mooi! De omgang met mensen en elk probleem in kaart kunnen brengen is een mooie hobby! Elke rapportage die we verzenden is gebaseerd op jarenlange kennis en ervaring, en elke dag is een leermoment tenminste als je het wil zien. Omdat wij onafhankelijk inspecteren en het moeten hebben van de rapportages die wij aanleveren (tegenwoordig alleen nog digitaal) werden de onderzoeken steeds uitgebreider en de rapportages steeds weer verbeterd.

Het bedrijf heeft een paar jaar geleden een moeilijke periode doorgemaakt waarbij Ineke (de vrouw van Chris en moeder van Harry en Pascal) plotseling overleed. Chris had het hier erg moeilijk mee, en ik werd klaargestoomd zo noemde Chris dat, om NEDON over te gaan nemen.

Helaas is na een periode van ziekte ook Chris enkele jaren geleden overleden en heb ik inmiddels bekende zwamstokje overgenomen. Eén van de wensen van Chris was altijd om samen (de broers Harry en Pascal Noordberger) in het bedrijf te hebben. Dat hiervoor veel moest gebeuren was duidelijk.

Wie is Pascal?

Getrouwd ook twee kinderen en bekend als harde werker. Altijd voor iedereen klaar staan en niet te beroerd om ergens “even” een tuin of iets aan te leggen, of iemand even te helpen met het snoeien van een boom, in zijn vrije tijd dat gelukkig wel! Pascal heeft na 25 jaren ervaringen bij 3 bestrijdingsfirma’s ook samen met mij besloten om samen met mij welliswaar in loondienst verder te gaan. Er is maar één kapitein op het schip luidt het spreekwoord en zo moet het ook zijn.

NEDON komt overal in Nederland en we zijn ook in Europa op diverse locaties geweest. Wij hebben het mooiste vak van de wereld, en ons werk is meer hobby dan werk (alleen kost het zoveel tijd)

Als u nog nooit een lezing heeft bijgewoond dan is dat misschien een mooie ervaring om de kennis en ons beetje humor eens te ervaren. Want zwammen ja dat kunnen wij als geen ander, maar we weten er ook nog eens iets van en dat kunnen niet veel mensen zeggen! Dit is slechts een tipje van de sluier, maar we zijn altijd bereid om ook onze kennis met u te delen,

Bedankt voor het lezen.

Harry Noordberger
Directeur.