Schimmels: Hoe gezond is uw huis?

Gezondheid is het belangrijkste wat er is. Maar is uw huis wel zo gezond als u denkt? Als u de volgende zaken aantreft in uw woning is het misschien goed om eens verder te (laten) kijken.

Is er een lekkage geweest en er zijn vlekken ontstaan, of er ontstaan verkleuringen die lijken op schimmels maar u bent er niet helemaal zeker van? Onderneem dan snel actie! Wachten op verspreiding van schimmels brengt naast de gezondheidsrisico’s de nodige kosten met zich mee. Maar ja wat zijn kosten als we het over uw gezondheid hebben of dat van uw gezin?

Schimmelsporen

Schimmelsporen zijn altijd en overal om ons heen aanwezig. Daar hoef je geen expert voor te zijn, dat zijn feiten. Nog een feit is, dat schimmelsporen tot ontwikkeling komen door vochtinvloeden, maar daar stopt het voor de meesten wel. Van belang is wanneer u geconfronteerd wordt met schimmels, dat de OORZAKEN worden achterhaald. U heeft niks aan een bedrijf dat wel even een “goedje” aanbrengt voor een paar 100 euro. Ook heeft u er niks aan als dat men u verteld dat u moet ventileren, want dat weet u vaak wel. De kunst is nu juist om te achterhalen waar de oorzaken zijn ontstaan (bouwkundige oorzaken, keuze van materiaal gebruik bijvoorbeeld na renovatie, of waterschade enz.

Ook kan u soms zelf iets doen aan het voorkomen, en dat geven wij dan ook aan. Soms kunnen partijen er niks aan doen, en dan is het belangrijk dat men gezamenlijk naar een goede oplossing zoekt. U wilt immers niet in een schimmelhuis wonen, en uw verhuurder of eigenaar van het pand wil liever ook geen klachten of problemen.

Een vochtprobleem hoeft niet altijd te lijden tot schimmelproblemen denkt men. Dat is echter een foutieve gedachte. Schimmelsporen kunnen zich namelijk in korte tijd ontwikkelen zonder dat u iets hoeft te zien. Na een lekkage is het verstandig om binnen drie maanden na het verhelpen van de lekkage, een onderzoek uit te voeren om te kijken of er nou geen gevolgschade is ontstaan, of inderdaad schimmelgroei. Gevolgschade kan namelijk pas aan het licht komen als de ondergrond terug droogt. In de droog periode kan het zijn dat er schade aan wanden of vloeren ontstaat door bijvoorbeeld zouten, hout aantastende schimmels of oppervlakte schimmels.

Meten is weten!

Meten is weten. Tijdens een onderzoek is een goede meting ook altijd noodzakelijk zijn. Men weet in Nederland eigenlijk nog veel te weinig over de schadelijke gevolgen van schimmels in het algemeen, maar ook wat oppervlakte schimmels doen met uw gezondheid.
Een schimmelplekje wordt vaak even als vies gezien maar een doekje erover en klaar is helaas niet altijd de oplossing. Even een simpel voorbeeld van hoe schimmel kan ontstaan:

Situatieschets

In de hoek van de kamer staat een kast. De kast staat vlak voor of tegen de muur, en u haalt deze uiteraard elke week even aan de kant om de zaak schoon te maken!
Nee dus, niemand zal elke week die kast even aan de kant halen, en doet u dat wel dan hoeft u ons niet te bellen of te mailen want dan bent u één van de weinigen die dan waarschijnlijk geen probleem heeft (Wel leuk dat u dan nog even doorleest).
Maar goed, die kast staat er en u hebt van de energiemaatschappij te horen gekregen dat u de temperatuur in de woning best een paar graden lager mag zetten, want dat scheelt u ontzettend veel geld.

Wat even vergeten wordt is dat dan rond de vroege ochtend uren een bepaalde temperatuur wordt behaald die wij (deskundigen) het dauwpunt noemen. Dit is niets anders dan die temperatuur waarbij een bepaalde hoeveelheid woonvocht kan condenseren op het koudste vlak. Maar dan komt u s’ morgens beneden en krijgt soms de thermostaat een slinger naar 18 en het volgende gebeurd;
Het vocht wat eerst laag bij de grond hing, wordt langzaam aan verwarmd en gaat stijgen. Op een gegeven moment zal de relatieve luchtvochtigheid hiermee omhoog gaan (warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht) en het wordt klam in huis. En dat wilt u niet, dus de thermostaat gaat weer naar beneden. S’ avonds komt men thuis, eten wassen enz. en o ja ook weer even de thermostaat hoger zetten. U heeft reeds vocht geproduceerd en er is nog een grote hoeveelheid vocht in de woning, en dat zal er eens uit moeten. Dat is bijvoorbeeld te doen met een mechanische afzuiging, of door simpelweg steekramen of roosters tegen over elkaar open te zetten. Door te ventileren gaat er een grote hoeveelheid vocht de woning uit, en er zal net genoeg vocht uit gaan zodat de schimmelsporen niet ontwikkelen. Maar ze zijn er wel.

Nou zijn de schimmels toch achter dat kastje ontstaan, en u ziet ze zitten. Dat doen we nog wel even, en men vergeet het even. Maar dan gebeurd het volgende: de schimmels ontwikkelen voortplantingsdelen, en verspreiden sporen. Zo kan in korte tijd veel schimmelsporen in de woning
aanwezig zijn die in grote getale schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.
Vieze geuren (VOSSEN) Vluchtige organische stoffen) ontstaan schimmels verspreiden zich en u krijgt gezondheidsklachten.

Enkele van deze klachten zijn:
Hoesten, benauwdheidsklachten, lusteloosheid, huidproblemen, slecht zicht, en in ergere gevallen uitval van het menselijk lichaam. Astma is bijvoorbeeld een vorm die vooral kinderen later kunnen ontwikkelen als ze als kind langdurig zijn blootgesteld aan schimmels. Toch komen wij deze zaken dagelijks tegen!

Zoals gezegd zijn schimmels altijd aanwezig in de vorm van sporen, maar deze hoeven niet tot problemen of gezondheidsklachten te lijden. Het kan zomaar zijn dat er een te grote hoeveelheid schimmels in uw woning aanwezig zijn, waar u last van kan hebben. Zonder dat dit te zien is.
Een schimmelkweek / of test kan soms uitkomst bieden.

“Schimmels leven, en als u ze aanvalt, vechten ze terug!”

Schimmels leven, en als u ze aanvalt, vechten ze terug. Dat klinkt als een mooi zwamverhaal, (sorry voor de woordkeus) maar is toch echt waar! Schimmels die voor het oog verwijderd worden, willen overleven en scheiden in korte tijd veel meer schadelijke micotoxinen uit dan voorheen. Nu ontstaat een periode waarin uw gezondheid een rol gaat spelen. U gaat naar de huisarts, en u krijgt een antibiotica, en na een week of twee knapt u weer wat op. Het probleem is dan nog niet verholpen, maar zo gaat dat vaak wel.

Nu heeft u een klein stukje van mij gelezen, in een wereld vol met schimmels waar wij ons elke dag mee bezig houden. Uiteraard kunnen wij ook wel een boek schrijven over een leven met schimmels, maar dat is niet ons doel. Ons doel is, uw probleem vaststellen, en met een oplossing te komen, zodat u straks weer veilig in uw vertrouwde woning mag wonen.

Bedankt voor het lezen, mocht u meer informatie willen dan kunt u altijd even contact men mij opnemen.

Vriendelijke groet
Harry Noordberger
Directeur.