Schimmel in huis

Last van schimmel in huis? Dan is het tijd voor actie, want schimmel verdwijnt niet vanzelf en kan veel schade aanrichten, zowel materieel als financieel. Daarnaast kunnen schimmels ook schadelijk zijn voor uw gezondheid! Laat de schimmel in uw huis daarom direct inspecteren en aanpakken door een professional. Als onafhankelijke partij biedt Nedon Adviesburo hierin dé oplossing. Neem direct vrijblijvend contact met ons op!

 • Onafhankelijk

 • Werkzaam in heel Nederland (en zelfs in Europa)

 • 25 jaar ervaring

 • 15 jaar garantie (vraag naar de voorwaarden)

Waarom Nedon Adviesburo?

Omdat wij onafhankelijk zijn! Dat betekent dat wij een eerlijke inspectie uitvoeren en niet gebaat zijn bij het vinden van schade of andere problemen. Veel bedrijven bieden een “gratis” inspectie aan, maar vinden vervolgens altijd (extra) werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Maar bij ons bent u ervan verzekerd dat u een objectief rapport ontvangt met daarin een eerlijke blik op uw situatie.

Begeleiding, controle én oplevering

In het rapport verwerken we direct een kostenindicatie en een werkbestek voor eventueel uit te voeren werkzaamheden. Deze werkzaamheden kunt u vervolgens laten uitvoeren door een externe partij, maar u kunt ons ook een partij voor u op laten zoeken. Wij kunnen dan voorzien in het begeleiden, het controleren én het opleveren van het werk. En omdat wij overtuigd zijn van onze strenge kwaliteitseisen, geven wij vervolgens 15 jaar garantie op het werk!

“Echte specialisten op het gebied van houtrot en zwam inspecties ect.” #omaantebevelen

Stefan Folders

Online zwaminspectie

Wilt u een snelle een eenvoudige inspectie van de schimmel in de woning laten uitvoeren? Dan kunt u ook gebruik maken van onze online zwaminspectie. Maak in dat geval een aantal foto’s van de situatie en stuur deze naar ons op via het online zwaminspectie-formulier. Voor slechts € 50,- beoordelen wij de situatie en brengen wij een advies uit.

Wij kunnen o.a. het volgende beoordelen:

 • Houtborende insecten zoals boktor, bonte knaagkever, houtworm, lyctus, houtwespen, houtmieren
 • Alle vormen van houtaantasting
 • Zouten en schade als gevolg van zouten
 • Vocht, of vochtproblemen o.a. als gevolg van doorslag van gevels, invloeden als gevolg van koudebruggen, lekkages, bouwfouten, ventilatieproblemen
 • Oppervlakte schimmels, en schimmels die schadelijk zijn voor de gezondheid

Schimmel op muur

Schimmel op de muur is iets wat je niet graag tegenkomt. Deze vaak zwarte schimmel gaat gepaard met en wordt veroorzaakt door vochtige en natte plekken in en op de muren. De schimmels kunnen de structurele integriteit van de muren aantasten en daarnaast zelfs de luchtkwaliteit verslechteren, met allerlei gezondheidsklachten, zoals allergieën, last van de luchtwegen en longen, huiduitslag en meer als gevolg. Laat Nedon Adviesburo de oorzaak van zwarte schimmel op de muur onderzoeken om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

Schimmel in huis door verschillende soorten vocht

Schimmels ontstaan in principe door sporen die overal in de lucht zweven en dus ook in onze huizen terecht kunnen komen. Wanneer de sporen in een vochtige ruimte terechtkomen en genoeg vocht krijgen, worden schimmels gevormd. Veel voorkomende vochtsoorten die dit proces beïnvloeden zijn condensatievocht, doorslaand vocht en opstijgend vocht.

Schimmel door condensatievocht

Condensatievocht is vocht dat ontstaat door de afkoeling van warme lucht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vocht dat vrijkomt tijdens het koken en op de tegels en de ramen of zelfs op de muren gaat zitten. Of aan de vochtige spiegel na een warme douche. Als deze vochtige lucht niet goed of niet voldoende afgevoerd wordt, kunnen bepaalde plekken, zoals de muren, vochtig blijven en kunnen er schimmels op groeien.

Een oplossing voor schimmel door condensatievocht is het plaatsen van een goed ventilatiesysteem die alle warme en vochtige lucht goed af kan voeren.

Schimmel door doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht dat van buiten de woning naar binnen ‘slaat’. Een lekke, beschadigde of oude gevel is vaak het probleem. Regenwater dat op de gevel terechtkomt, slaat door naar de binnenmuren, waar het vocht zich ophoopt en schimmel ontstaat.

Een oplossing voor schimmel door doorslaand vocht is het impregneren en repareren van de gevel, waarmee er een waterdichte beschermingslaag op de gevel wordt aangebracht.

Schimmel door opstijgend vocht

Opstijgend vocht is vocht dat via de fundering in de muren trekt. Het gaat hierbij om grondvocht dat, door het ontbreken van een goede manier om dit af te voeren of te voorkomen, de kans krijgt om te gaan waar het wil en zo schimmels veroorzaakt. Naast schimmels kan grondwater ook salpeteruitslag veroorzaken. Dit is een witte uitslag die vooral op bakstenen muren goed te zien is.

Een oplossing voor opstijgend vocht is het injecteren of onderkappen van de muren.

Schimmel in huis verwijderen: schoonmaken

Om direct van de schimmel in uw woning af te komen, kunt u het (laten) schoonmaken. U kunt gebruik maken van agressieve schoonmaakmiddelen als chloor en bleek, maar wij adviseren een sopje van allesreiniger. Maar let op! Als u de schimmel alleen op deze manier opruimt, komt het sowieso terug. Schimmel moet namelijk bij de oorzaak worden aangepakt en op een professionele manier bij de bron worden verwijderd. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de oorzaak van de schimmel wordt achterhaald.

De oorzaak aanpakken!

Om de schimmel in uw woning volledig te verwijderen, moet het bij de oorzaak worden aangepakt. En die oorzaak is bijna altijd vocht. Nedon Adviesburo kan de oorzaak volledig in kaart brengen en in ons adviesrapport direct een werkbestek en kostenindicatie verwerken. Zo kan het probleem zo snel mogelijk worden opgelost. Wij kunnen daarnaast voorzien in zowel de begeleiding als de controle en de oplevering van het werk.

Hoe ontstaat schimmel in huis? 4 veel voorkomende oorzaken

De sporen van schimmels kunnen eigenlijk overal komen. Zodra ze in aanraking komen met een constant vochtige ruimte, kunnen ze zich omzetten tot schimmels en kan dit gaan groeien. Maar hoe kan het dat die ruimtes constant zo vochtig zijn? Dit zijn vier veel voorkomende oorzaken:

Slechte ventilatie

Een slechte ventilatie zorgt ervoor dat vocht niet afgevoerd kan worden. Het goed ventileren van uw huis is dus heel belangrijk. Zorg er dus voor dat er veel frisse lucht naar binnen komt, zodat eventueel aanwezig vocht goed kan drogen. Dit kan door bijvoorbeeld regelmatig een raam of een deur open te zetten of met behulp van ventilatieroosters.

Geen afzuiging

Schimmels houden van vocht. En vochtige ruimtes waar geen afzuiging aanwezig is, zijn daarom de perfecte omstandigheden voor schimmels. Zorg er daarom voor dat er een afzuiging aanwezig is in de badkamer, de keuken, het toilet en andere vochtige ruimtes.

Vochtproblemen

We hebben de verschillende soorten vochtproblemen (condensatievocht, doorslaand vocht, optrekkend/opstijgend vocht) al genoemd, maar daarnaast moet u hier ook denken aan bijvoorbeeld een lekkage. Deze vochtproblemen moeten zo snel mogelijk opgelost worden, zodat de schimmels geen (verdere) schade aan kunnen richten.

Slechte hygiëne

Ook hygiëne speelt een rol bij de groei van schimmels. Naast vocht houden schimmels namelijk ook van een vuile ondergrond. Probeer alles in uw woning dus zo schoon mogelijk te houden en let hierbij vooral op de vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de keuken en de toiletten.

Tips om het vochtgehalte in huis te verminderen!

Met een paar kleine tips kunt u het vochtgehalte in uw woning al een stuk verminderen. Het zal bestaande schimmel niet verhelpen, maar de groei wordt wel verminderd en als alle schimmel verwijderd is, kunt u met deze tips voorkomen dat het terugkomt.

 • Zet wat vaker een raam open om frisse lucht binnen te laten (bij voorkeur twee ramen tegenover elkaar, zodat het mooi door kan waaien).

 • Laat uw natte wasgoed buiten drogen.
 • Zet de ventilatiestand hoger als u gaat douchen.

Schimmel in huurwoning

Woont u in een huurwoning en heeft u last van schimmel in huis? Ook dan staan wij voor u klaar. Veel woningbouwverenigingen laten het vaak door de huurders zelf oplossen, terwijl dit natuurlijk niet zo hoort. Ook de verzekeraars zijn vaak niet behulpzaam, omdat zij juist naar de woningbouw wijzen. Met een gedetailleerd inspectierapport van Nedon Adviesburo heeft u alle informatie tot uw beschikking en kunt u goed voorbereid naar uw huurbaas of woningbouwvereniging stappen.

Neem vrijblijvend contact op!

Heeft u last van schimmel in uw woning en/of lelijke schimmelplekken op de muren? Laat dit zo snel mogelijk weghalen door een professional om schade en gezondheidsklachten te voorkomen! Nedon Adviesburo kan het probleem perfect in kaart brengen, zodat het direct bij de bron kan worden aangepakt. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Veelgestelde vragen over schimmel in huis

Ja. Deze schimmels kunnen namelijk de luchtkwaliteit aantasten en allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Daarnaast kunnen ze ook de sterkte van het huis zelf aantasten.

U kunt de schimmel zelf verwijderen door de aangetaste plekken schoon te maken. Dit is echter altijd een tijdelijke oplossing. De oorzaak van de schimmel moet namelijk aangepakt worden, zodat de schimmel geen kans krijgt om zich opnieuw te nestelen. Lees ook de tips om het vochtgehalte in huis te verminderen.

Ja! Schimmel is namelijk schadelijk voor de gezondheid én kan de sterkte van de muren, vloeren en de rest van de woning aantasten.

Zorg ervoor dat u grip heeft op het vochtgehalte in uw huis. Zorg voor een goede ventilatie van alle ruimtes, maar vooral de ruimtes die vochtgevoelig zijn. Kijk ook eens bij onze tips!

Schimmel ontstaat door sporen die in een vochtige omgeving terechtkomen en zo kunnen groeien tot een vaak wolachtige, vochtige schimmel. Salpeteruitslag is een droge witte aanslag die veroorzaakt wordt in steenwerk door opstijgend grondvocht. Salpeteruitslag wordt ook wel eens witte schimmel genoemd, maar dit is dus niet correct.