De kelder soms een kleine ruimte, en soms een groot onderdeel van het pand.

Wat is een kelder? Dat weet men over het algemeen wel, een kelder is iets totaal anders dan een kruipruimte. Een kelder werd vroeger gebouwd om etenswaren langdurig koel en donker te kunnen bewaren.Dat was vroeger, tegenwoordig wenst men steeds meer gebruik te maken van alle ruimten in het pand, dus ook de kelder.

Wordt de kelder goed geventileerd, en is deze droog dan normaal geen problemen. Is de kelder vochtig door welke oorzaak ook, dan ontstaat in korte tijd schimmelvorming maar ook kan schade ontstaan aan pleisterlagen en de overige afwerkingen op de wanden. Soms worden werkzaamheden uitgevoerd door partijen omdat men dacht een probleem te hebben. Dat er dan voor duizenden euro’s werkzaamheden worden uitgevoerd zegt niks over de kwaliteit van de kelder, vaak wel over de uitvoering.

Brengt met een verf aan op wanden dan is bekend dat er voor kelders ook vochtregulerende verven bestaan. Maar ja dat weet de verkoper van de bouwmarkt vaak ook niet. Is de ondergrond vochtig, maar kan de wand ademen? Dan is er eigenlijk geen probleem, de problemen beginnen vaak met afwerkingen die men zelf aanbrengt.

Maar is er duidelijk sprake van lekkage, dan kunnen diverse bedrijven dit voor u oplossen, echter wil dat niet zeggen dat men dan gelijk de kelder #waterdicht zal maken. Of heeft u dat men hen besproken? Veel onduidelijkheid begint met de aanvraag, wees daarom duidelijk naar de uitvoerende partij wat uw wensen zijn.

Laat niet zomaar iets doen, zonder dat er een gedegen onderzoek en plan op tafel ligt. Aan de andere kant, als er één lekkage plek aanwezig is, en men dicht deze af, dan zal het probleem verholpen zijn is immers de gedachte.

Water is een appart iets, het kan door alle bouwstoffen heen in vloeibare vorm en in dampvorm. Water zoekt ( zo noemen we dat) de weg van de minste weerstand. Water loopt niet omhoog dat klopt ook, maar als het op een lager punt niet binnen kan komen, dan zal het water door zuigende ondergronden (optrekkend vocht) verder omhoog dringen. Is er een mogelijkheid dan kan het water binnen in de kelder komen.

Maar heeft u een condensatieprobleem als gevolg van bijvoorbeeld verkeerde luchtstromingen, dan kan het maar zo zijn dat er water in de kelder komt te staan.

U ziet water en denkt gelijk aan lekkage, u benaderd een bedrijf die hierin gespecialiseerd is, en deze voedt uiteraard uw angst, wat dat is zijn handel.

Er kunnen tal van oorzaken worden aangegeven die ik nu niet allemaal ga benoemen, dan zou de pagina een rapportage worden en dat is niet mijn doel.

Het doel is om te komen tot een droog geheel, en als u accepteert dat de kelder in bepaalde perioden ook vochtiger kan zijn, dan heeft u geen probleem.

Slaat u goederen op in uw kelder die droog moeten blijven, dan zijn er andere maatregelen noodzakelijk.

In sommige gevallen zal en gekozen moeten worden om de kelder geheel af te laten dichten, en soms kunnen simpele ingrepen afdoende zijn om te komen tot een #droge #kelder.

Weet u niet zeker of uw kelder geschikt is voor bijvoorbeeld opslag van uw goederen, laat dit dan beoordelen.

Ook wij kunnen dit voor u doen, en staan u graag bij in het proces.

Mocht u vragen hebben stelt u ze ons gerust,

Vriendelijke groet,

Harry Noordberger

Directeur.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden, heeft u twijfel over hetgeen u ziet, ook een online inspectie kan door ons worden verricht.

De wereld van zwammen is enorm. Ik heb u even een paar minuten mee mogen nemen in ons vak, waar wij ons elke dag in verdiepen. Ik bedank u voor uw tijd om dit even te lezen.

Vriendelijke groet,

Harry Noordberger

Veelgestelde vragen

Ik wil u nog wel wat kennis bijbrengen over groeiomstandigheden en soorten en wat er allemaal gebeurd, maar ik denk dat u liever zo snel mogelijk antwoord heeft op uw vragen.