Houtworm bestrijden

Denkt u last te hebben van houtborende insecten? Deze kleine beestjes kunnen flink wat schade veroorzaken; zowel esthetisch als constructief. Neem daarom direct contact op met een specialist als u het vermoeden heeft dat uw houten constructies van binnenuit worden opgegeten door houtwormen. U moet er toch niet aan denken dat u ineens door de trap zakt? Neem vrijblijvend contact op met Nedon Adviesburo voor een passende oplossing.

  • Onafhankelijk

  • Werkzaam in heel Nederland (en zelfs in Europa)

  • 25 jaar ervaring

  • 15 jaar garantie (vraag naar de voorwaarden)

Waarom Nedon Adviesburo?

Omdat wij onafhankelijk zijn! Dat betekent dat wij een eerlijke inspectie uitvoeren en niet gebaat zijn bij het vinden van schade of andere problemen. Veel bedrijven bieden een “gratis” inspectie aan om houtwormen op te sporen. Dat soort bedrijven vinden vervolgens altijd (extra) werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Bij ons bent u ervan verzekerd dat u een objectief rapport ontvangt op het gebied van houtworm bestrijden, met daarin een eerlijke blik op uw situatie.

Begeleiding, controle én oplevering

In het rapport verwerken we direct een kostenindicatie en een werkbestek voor eventueel uit te voeren werkzaamheden. Deze werkzaamheden kunt u vervolgens laten uitvoeren door een externe partij of u kunt ons een externe partij laten kiezen. Bij Nedon Adviesburo kunnen we u dus volledig ontzien in de inspectie en vervolgens de controle en oplevering van de werkzaamheden aangaande houtworm bestrijding.

“Echte specialisten op het gebied van houtrot en zwam inspecties ect.” #omaantebevelen

Stefan Folders

Online inspectie

Ook online is een inspectie (bijvoorbeeld voor houtborende insecten) mogelijk. Door middel van zo’n online inspectie kunnen wij u van afstand helpen om de houtworm op te sporen. In het geval van een online inspectie maakt u een aantal foto’s van de situatie en stuurt u deze naar ons op via het online inspectie-formulier. Voor slechts €50,- beoordelen wij de situatie en brengen wij een advies uit.

Houtwormbestrijding om schade te voorkomen

Houtworm bestrijden is belangrijk om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Houtworm tast het hout aan en wanneer uw woning op veel houten constructies is gebaseerd kan dit de stevigheid van de constructies aantasten. Het is dus belangrijk om er op tijd bij te zijn en de houtworm in een vroeg stadium te bestrijden.

Alle mogelijke panden

Houtworm kan in verschillende panden voorkomen. Nedon Adviesburo kan u in vrijwel elke situatie en in elk pand ondersteunen bij het inspecteren en bestrijden van houtworm. Zo kunt u bij ons onder andere terecht voor onafhankelijke inspecties op het gebied van houtworm bestrijden in:

  • Woonhuizen
  • Monumentale panden
  • Kantoorgebouwen
  • Overheidsgebouwen

Vaak onopgemerkt

Houtborende insecten kunnen heel lang onopgemerkt blijven, omdat ze vaak diep in het hout gaan zitten. Ze voeden zich hier met de cellulose die in het hout zit en vernietigen zo de houten constructie, waardoor het zijn stevigheid verliest. Afhankelijk van het type insect kunnen deze zich 3 – 15 jaar schuilhouden in uw hout en het al die tijd steeds verder beschadigen. Het is dus belangrijk dat u ze zo snel mogelijk herkent, voordat uw trappen, vloeren en andere houten constructies kapot gaan!

Waar op te letten

Waar u op moet letten om de houtborende insecten zo snel mogelijk te herkennen zijn de zogeheten ‘uitvlieggaten’. Dit zijn kleine gaatjes waar de houtwormen door naar buiten kruipen als ze eenmaal uitgegroeid zijn tot volwassen houtkevers. Ze duwen hierbij dan heel fijn zaagsel in de vorm van wit poeder naar buiten, wat zorgt voor kleine hoopjes zaagsel op de grond. Herkent u de gaatjes of de hoopjes zaagsel? Kom dan zo snel mogelijk in actie!

Soorten houtworm

Houtwormen zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende soorten houtworm in Europa zijn de kleine houtworm (Anobium Punctatum), de grote houtworm (Xestobium Rufofulosum) en de Huisboktor (Hylothrupus bajulus). Alle overige soorten houtworm komen vrijwel niet voor in woonhuizen. In de meeste kerken en monumentale panden komt de grote houtworm het vaakst voor.

Na behandeling kan er nog een gaatje geboord worden

De ervaring leert ons dat niet alle larven tijdens de behandeling van houtworm bestrijden direct in contact komen met de gifstoffen. Als de levende larven na de behandeling proberen om te verspreiden in het hout, zullen ze vanzelf alsnog dood gaan. Schrik dus niet als u na het houtworm bestrijden nog ‘vers’ boormeel ziet: uiteindelijk zullen alle larven dood gaan.

Neem vrijblijvend contact op!

Herkent u de uitvlieggaten en de hoopjes fijn zaagsel op de grond of heeft u een andere reden om te vermoeden dat er houtborende insecten in uw houten constructies zitten? Neem dan vrijblijvend contact op met Nedon Adviesburo over het bestrijden van houtworm. Wij kunnen de situatie onderzoeken en een volledig rapport opmaken waarin we direct een werkbestek en een kostenindicatie verwerken, zodat het probleem zo snel mogelijk opgelost kan worden.

Veelgestelde vragen

Wanneer u last heeft van houtworm, herkent u dit door hoopjes witte poeder. Dat is zaagsel die door de etende houtwormen uit het hout naar buiten komt.
De gevolgen van houtwormen kunnen rampzalig zijn. Houten constructies worden aangetast en dus minder stevig. Wanneer de houtworm niet bestreden wordt, dan kunnen deze constructies uiteindelijk in elkaar zakken.
Behandelen! Heel simpel. Wanneer u vermoedens heeft van houtworm, dan is het belangrijk om een inspectie uit te laten voeren. De volgende stap is het inhuren van een expert om de houtworm te bestrijden.
Eerst zal het hout stofvrij gemaakt worden en hierna zullen afhankelijk van de situatie alle houten delen behandeld worden op lage druk of door middel van afvloeiing als dit nodig is.
Niet alle larven komen tijdens het houtworm bestrijden direct in aanraking met de gifstoffen. Uiteindelijk zullen de houtwormen alsnog doodgaan en is een twee behandeling dus niet nodig.