Houtaantastende schimmels

Houtaantastende schimmels kunnen flinke schade toebrengen aan uw woning of kantoorpand. Helemaal als de schimmels het constructiehout bereikt en aantast, want dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot het instorten van het gebouw. Laat uw woning daarom controleren door een deskundige op het gebied van houtaantastende schimmels: Nedon Adviesburo.

Zwam is de verzamelnaam

Zwam is de verzamelnaam voor alle soorten schimmels bij elkaar, waaronder houtaantastende schimmels, houtverkleurende schimmels, oppervlakte schimmels en schimmels die schadelijk zijn voor uw gezondheid. De houtaantastende schimmels die vooral voorkomen in gebouwen zijn onder anderen huiszwam, kelderzwam, poriënzwam, poederzwam en plaatjeshoutzwam. En dit zijn nog maar enkele van de meest bekende soorten (in totaal zijn er meer dan 1,5 miljoen!).

Wat doet een houtaantastende schimmel met hout?

Zodra een spore van een houtaantastende schimmel vocht op kan nemen, wordt deze geactiveerd. De spore ontwikkelt een draadje (hyfe) welke snel groeit, maar met het blote oog nog niet zichtbaar is. Als de draadjes (zwamdraden) groter zijn, kunnen ze zichtbaar worden, maar dan is een groter deel van de ondergrond al besmet.

Meerdere draadjes over elkaar (mycelium) kunnen vocht absorberen en sommige soorten kunnen het vocht zelfs transporteren naar hout wat nog droog is. Zodra het vochtgehalte gunstig is voor de betreffende zwamsoort, zal deze het hout ook beginnen aan te tasten. De cyclus en ontwikkeling van dit proces zijn vrijwel bij iedere vorm van houtaantastende schimmels gelijk. En het resultaat ook: hout dat aangetast wordt en zelfs afgebroken kan worden.

Vocht is de oorzaak!

Zonder vocht en zonder een voedingsbodem kan een houtaantastende schimmel nooit tot ontwikkeling komen. Als een schimmel deze voorwaarden niet heeft en dus niet actief is, noemen we het een slapende of een latente schimmel. De schimmel is dan echter niet dood! Zodra de omstandigheden gunstig worden voor de betreffende soort, kan deze binnen een week alweer aan de groei zijn.

“Ik heb een bedrijf welke bouwkundige inspecties uitvoert voor mensen die een huis willen kopen of verkopen. Regelmatig kom ik verdachte situaties tegen op het gebied van schimmels en zwammen. Ik kan Harry dan altijd bellen om advies. Harry heeft veel passie voor wat hij doet en hij heeft er ook een enorme berg verstand van. Een eerlijk en hartelijk persoon, die je verder helpt.”

Wat is dan houtrot?

Houtrot is een veelgebruikte term om houtaantastende schimmels aan te duiden. Andere termen zijn natrot, droogrot, witrot, zachtrot en bruinrot. Maar eigenlijk kloppen deze termen niet. Hout kan namelijk niet rotten; het kan alleen aangetast worden. En dit kan dus alleen wanneer het nat wordt, waardoor een schimmel, insect of bacterie het hout aan kan tasten.

De oorzaak van vocht

Zwam ín huis wordt vaak veroorzaakt door overtollig vocht van bijvoorbeeld een lekkende dakgoot, lekkend sanitair, opkomend vocht of een andere bron. Als dat het geval is, moet niet alleen zwam aangepakt worden, maar natuurlijk ook de bron van het overtollige vocht. Zwam kan daarnaast ook voorkomen op buitenhout, zoals kozijnen en houten windveren. Vooral als het hout of de lak een beetje is afgebladderd, waardoor het hout zelf bereikbaar is voor de schimmels.

Neem vrijblijvend contact op!

Nedon Adviesburo helpt u om van de houtaantastende schimmels af te komen en de problemen die ze hebben veroorzaakt te verhelpen. Wij voeren een onafhankelijk onderzoek uit om de gehele situatie in kaart te brengen en maken een rapport op waarin we direct een werkbestek en een kostenindicatie verwerken. Zo weet u direct waar u aan toe bent en kunt u de problemen zo snel mogelijk laten oplossen. Nedon kan daarnaast voorzien in het begeleiden, het controleren en de oplevering van het werk.