Houtworm: een rottig houtborend insect
De houtworm is een rottig houtborend insect die veel schade aan kan richten aan een woning, een kantoorpand of een monumentaal pand. Maar hoe herkent u ‘m? En, belangrijker nog: hoe komt u er van af? Wij leggen het uit!
Direct meer weten over het laten inspecteren van uw woning of pand?
Het zijn de larven!
De houtwormkever wordt in de volksmond ook wel de meubelkever, de klopkever of het doodskloppertje genoemd. Maar hij tast zelf geen hout aan! Dat had u niet gedacht, hè? Nee, het zijn de houtwormlarven die het hout aantasten. Deze houtwormen zal u eigenlijk nooit zien (in tegenstelling tot de houtwormkevers, die tijdens de warme zomermaanden nog wel eens tevoorschijn komen), maar eigenlijk is dat ook niet heel interessant. Wat wel van belang is, is of er sprake is van activiteit van de houtworm.
Verschillende soorten
Wist u dat er wereldwijd vele honderdduizenden soorten zijn die het hout aan kunnen tasten? De meest voorkomende soorten in Europa zijn de kleine houtworm (Anobium Punctatum), de grote houtworm (Xestobium Rufofulosum) en de huisboktor (Hylothrupus Bajulus). Alle overige soorten komen vrijwel niet voor in woonhuizen. De grote houtworm komt vooral voor in kerken en monumentale panden waarin veel eiken hout is verwerkt.
Hoopjes witte poeder…
Maar eigenlijk is het helemaal niet interessant of het gaat om eiken hout of ander hout en of dat hout aan welke duurzaamheidsklasse dan ook voldoet. Want waar het om gaat is dat u hoopjes witte poeder in huis vindt! En dan hebben we het niet over verdovende middelen, maar over zaagsel wat door de vraat van houtwormlarven uit het hout komt op het moment dat de houtworm in het hout is ontpopt tot kever en dan een gaatje knaagt naar buiten. Hierbij ontstaat het bekende hoopje boormeel waardoor men ziet: ‘Hé, ik heb last van houtworm!’
Bestrijden met een injectiespuit?
Maar hoe kom je er van af? In het verleden hebben wij eens meegemaakt dat een “bestrijder” met een injectiespuit (zo eentje die de dokter ook heeft) ieder gaatje ging voorzien van een vloeistof met een voor hem bekend bestrijdingsmiddel. Wij waren natuurlijk razend nieuwsgierig, want wij hadden dat nog nooit gezien! En ja, ook wij kunnen nog ergens van leren. Maar toen we meneer vroegen waar hij mee bezig was, schrok hij en gaf hij aan dat we helemaal niet in het pand mochten komen, omdat er met gevaarlijke chemische middelen werd gewerkt! Met dit soort verhalen weet je gewoon dat het niet goed gaat komen.
Op de juiste manier bestrijden
Even voor de duidelijkheid: elk gaatje is van één kever die hieruit gekomen is. Deze kever legt eitjes in naden en kieren in het hout, nadat ze gepaard hebben. Er komen normaal gesproken nooit meerdere kevers uit één uitvliegopening of boorgat. Een bestrijder zal hierom ook nooit met een injectiespuit de gaatjes vullen, maar eerst het hout stofvrij maken (dit doe je om voldoende indringvermogen van je werkzame gifstof te krijgen) en hierna alle houten delen behandelen op lage druk, of afvloeien als de situatie hierom vraagt.
De behandeling kan dus alleen plaatsvinden door het hout eerst stofvrij te maken. Alle afwerklagen, zoals beits- en waslagen moeten verwijderd zijn, zodat de oppervlakte van het hout behandeld kan worden. Zo’n behandeling wordt doorgaans, om alles voldoende af te doden, twee keer herhaald.
De vloeistof dringt, afhankelijk van de omstandigheden en de houtsoort, 2 mm tot 10 mm in het hout. De eitjes en larven die in aanraken komen met de vloeistof gaan dan dood. Omdat er ook larven dieper in het hout aanwezig kunnen zijn, kunnen deze nog enige jaren blijven leven. Zo komt het wel eens voor dat er na verloop van tijd toch nog kevers worden aangetroffen. In de meeste gevallen zal er voldoende vloeistof worden aangebracht (250 ml/m²) dat alle levende larven/eitjes doodgaan.
Toch nog weer een hoopje zaagsel?
Komt u toch nog een hoopje zaagsel tegen? Schrik hier niet van, want dat komt wel vaker voor. Na de behandeling zullen niet alle larven of kevers namelijk direct in contact komen met de gifstoffen. Als deze dan nog proberen om te verspreiden in het hout, of in het geval van een kever richting het houtoppervlak gaan, dan kan het nog wel eens gebeuren dat een kever toch het oppervlak weet te bereiken. Dan boren ze vaak nog een gaatje, maar gaan over het algemeen ook snel dood. Hierdoor kan men dus soms nog een hoopje vers boormeel zien na een behandeling.
Hoe herken je ze? En hoe lang leven ze?
De cyclus waarin de houtworm in het hout actief is en leeft is gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar, afhankelijk van temperaturen en vochtigheid. U herkent de houtwormen door de kleine ronde gaatjes van 1 mm tot 2 mm groot en de kleine hoopjes boormeel onder die gaatjes. De larven zelf zijn geelachtig tot wit en circa 2,5 mm tot 5 mm lang. De eitjes zijn geelachtig wit en zijn slechts 0,2 mm tot 0,3 mm groot. De houtwormkever is roodbruin van kleur met een gewelfd halsschild (het deel van lijf naar kop) in een cilindrische vorm.
Heeft u last van houtworm?
Denkt u dat u last heeft van houtworm? Wij kunnen dergelijke zaken onafhankelijk voor u beoordelen. Heeft u nog vragen? Dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen!