Zouten

Posted by on okt 26, 2015 in Blog | 0 comments

Zouten kunnen afkomstig zijn uit de grond en uit bouwmaterialen voortkomen. Er zijn sulvaten nitraten en chloriden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zout op bouwafval

Zouten kunnen veel schade veroorzaken in monumentale panden maar ook in Nieuwbouw komt dit voor.  In “oude” gebouwen komt voornamelijk optrekkend vocht voor. In nieuwere gebouwen kan dit uiteraard ook maar meestal openbaard zich zoutvorming door gebruik van bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld baksteensoorten die sulvaten bevatten. Zouten die meestal in muurconstructies worden opgenomen en door capillair vocht worden meegevoerd zijn voornamelijk chloriden. Zouten die in oude boerderijen voorkomen zijn voornamelijk nitraten door bijvoorbeeld urine van vee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zout op het metselwerk

Het ontstaan van een zoutkristal is altijd afhankelijk van het vocht wat in de constructie ontstaat door bijvoorbeeld capillair vocht, doorslaand vocht of condensatie. Het zout kan van zichzelf niet verplaatsen hier is vocht (water) voor nodig om de zouten te transporteren. Zouten zijn voornamelijk te herkennen aan de witte pluisvorming op metselwerk, of op pleister en stuclagen. Zouten die voorkomen in kruipruimten op de grond zijn meestal geelachtig tot bruin van kleur. Het nadelige effect van zouten is dat zout hygroscopisch is en vocht aantrekt. Door de hydratatie druk van zouten kan het voorkomen dat complete pleisterlagen en of stuclagen van de wand of metselwerk word gedrukt. Door een harde laag op gevels aan te brengen door bijvoorbeeld isolatieplaten of betonelementen toe te passen kan het voorkomen dat zoutschade tot in de bovenste verdiepingen van flatgebouwen voorkomt. Lekkage van bovenaf word dan vaak gesuggereerd maar dit blijkt na onderzoek niet het geval. Zouten kunnen vocht aantrekken,  als de relatieve luchtvochtigheid hoog genoeg is zal het zoutkristal vocht aantrekken en “groeien” groter worden.  Dit is echter afhankelijk van het type zout. Hierdoor kunnen verkleuringen in stuclagen optreden of donkere plekken voorkomen achter behanglagen. Ook een nadelig effect van zouten is dat coatingen sneller loskomen en materialen worden aangetast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zout op de grondslag

Een mooi fabeltje is dat zouten schimmels zouden zijn, zouten komen nooit gelijktijdig voor op een wand of oppervlak, schimmels worden bijvoorbeeld ook met bepaalde zouten bestreden. Zouten die in de constructie aanwezig zijn, maar door een relatief lage relatieve luchtvochtigheid niet naar buiten uittreden kunnen toch de ondergrond verkleuren. Wat dan vaak word gemeld is dat er vochtdoorslag aanwezig is, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Doorslag zal voornamelijk ontstaan als er in de gevel valspecie, puinresten of door insecten meegevoerde grond word meegenomen, waardoor er contact ontstaat tussen binnen en buitenblad. Door deze doorslag kunnen ook verkleuringen ontstaan maar dit  zal anders zijn dan bij zouten en capillair vocht. Er zijn diverse mogelijkheden en methoden om zoutschade te herstellen.

Zonder vocht geen zouten, schimmels of ongedierte.

Harry Noordberger.