Houtborende insecten (Kleine houtworm)

Posted by on dec 9, 2015 in Blog | 0 comments

Houtborende insecten: de kleine houtworm

Een heel klein beestje met heel grote gevolgen. Dat is de larve van de kleine houtworm. Deze kleine veelvraat kan constructies en fundamenten van woningen onherstelbaar beschadigen. Kapconstructies in reusachtige boerderijen, houten constructies in authentieke molens, ze zwichten allemaal onder het spoor van vernieling dat deze kleine larve aanricht.

De kleine houtworm (anobium punctatum) eet zelf niet eens hout. Maar zijn larven des te meer. Bij het bewerken van een boom tot hout voor de bouw zorgen deze bewerkingen ervoor dat er geen levende larven meer in het hout zitten. Echter, ligt het hout te lang onder te vochtige omstandigheden, dan is het zeer wel mogelijk dat de kleine houtworm terugkeert.

Cyclus van de kleine houtworm

De twee- tot driejarige cyclus van de houtworm is eenvoudig. Een vrouwtjeskever legt eitjes in naden en kieren in het hout. De larven kruipen uit de eitjes en beginnen gelijk met vreten, knagen en boren in het spinthout, het zachte jonge hout waarmee ze zichzelf voeden. Deze geelachtige tot witte larven en kunnen tot wel zes millimeter lang worden. Na verloop van tijd verpoppen de larven tot kevers, die gaan paren en dus weer eitjes in het hout leggen.

Hoe zie je het?

Aanwezigheid van de kleine houtworm in je woning, pand of houtconstructie is te zien aan boormeel, hoopjes stof of poeder die uit de boorgang komen. Er komen vrijwel nooit twee kevers uit één opening. Zo is aan het aantal boorgaten vrij goed te zien hoe ernstig de aantasting is.

Hoe ernstig is de aantasting?

Is hout in een constructie voldoende dik, dan tast de houtworm het hout vrijwel nooit in sterkte aan. Gaat het echter om bijvoorbeeld panlatten of vloerdelen die voor een groot deel uit spinthout bestaan, dan is aantasting van de sterkte heel goed mogelijk.

Hoe behandel je tegen houtworm?

Behandeling van hout tegen kleine houtworm kan met oppervlaktebehandeling of een hittebehandeling. In sommige gevallen is verwarming van de woning of kap voldoende om het hout zo droog te maken, dat het insect zich er niet meer in kan ontwikkelen.

Is de kleine houtworm de enige bedreiging voor mijn hout?

Nee. Zo zijn er ook nog de boktor, bonte knaagkever (ofwel grote houtworm), spinthoutkever, ambrosiakever, houtwespen en diverse soorten lyctus. Ook schimmels, bacteriën en zwammen kunnen een ernstige bedreiging vormen voor het hout in uw huis, pand of constructie.

Wilt u meer weten over houtknagende insecten, bedreigingen en bescherming? Neem contact op en wij helpen u graag verder.